Υπηρεσίες

Υπνική άπνοια

Περιγραφή

Τι είναι η Υπνική Άπνοια;

Η υπνική άπνοια είναι μια κοινή διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής σε όλο τον κύκλο του ύπνου. Αυτές οι διακοπές, που ονομάζονται άπνοιες, προκαλούνται από την κατάρρευση των μαλακών ιστών γύρω απ’τον φάρυγγα και της γλώσσας και μπλοκάρουν την αεροφόρα οδό, εμποδίζοντας έτσι την σωστή διέλευση του αέρα στους πνεύμονες.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος NHI, «η υπνική άπνοια είναι μια κοινή πάθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, που όμως συχνά δεν διαγνώσκεται και περνά απαρατήρητη. Μπορεί να συμβεί όταν ο ανώτερος αεραγωγός μπλοκάρεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου, μειώνοντας ή σταματώντας εντελώς τη ροή του αέρα. Αυτό είναι γνωστό ως αποφρακτική άπνοια ύπνου».

Η άπνοια ύπνου διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου και μπορεί να επηρεάσει δραματικά την ενέργεια, την πνευματική απόδοση και τη μακροπρόθεσμη υγεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υπνική άπνοια μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η αδιάγνωστη ή μη αντιμετωπισμένη άπνοια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή προσβολή, γλαύκωμα, διαβήτη, καρκίνο και γνωστικές και συμπεριφορικές διαταραχές.

Δεν έχουν όλοι όσοι ροχαλίζουν υπνική άπνοια, αλλά αποτελεί σημαντική ένδειξη. Δεδομένου ότι η υπνική άπνοια εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, ένα μέλος της οικογένειας ή ο σύντροφος μπορεί να είναι o πρώτος που θα το παρατηρήσει.

Τα κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν

– Δυνατό και χρόνιο ροχαλητό — μερικές φορές με παύσεις.
– Πνιγμός ή λαχάνιασμα μετά από παύσεις
– Αίσθημα κούρασης ή υπνηλία, ακόμα και μετά από ύπνο όλη τη νύχτα
– Ξυπνώντας με πολύ πονόλαιμο ή ξηρό λαιμό
– Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή έλλειψη ενέργειας
– Πρωινοί πονοκέφαλοι
– Ανήσυχος ύπνος, ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή αϋπνία
– Δυσκολία συγκέντρωσης ή προβλήματα με τη μάθηση και τη μνήμη
– Κατάθλιψη και ευερεθιστότητα
– Σεξουαλική δυσλειτουργία

Ο ρόλος του Οδοντίατρου

Απο το 2017 το American Dental Association προτρέπει τους οδοντίατρους να συμβάλλουν στην ενημέρωση και έγκυρη διάγνωση περιπτώσεων υπνικής άπνοιας, σαν μερος της καθημερινής κλινικης εξέτασης.

Ο ρόλος του οδοντιάτρου είναι καθοριστικός καθώς μέσα από μια ενδελεχή εξέταση της στοματικής κοιλότητας, σωστη ληψη ιστορικου και παρατηρηση υποπτων κλινικών σημείων συσχετιζόμενα με την οδοντοφυία μπορει να συμβαλλει στην έγκαιρη διάγνωση υπνικής άπνοιας, συμβολή στην θεραπεια αυτής καθώς και παραπομπή σε ειδικό πνευμονολόγο ιατρό.

Η συμβολή του οδοντίατρου

Eνώ τα μηχάνηματα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) για άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια, ιδίως σοβαρών περιπτώσεων,αποτελούν τον χρυσό κανόνα, ο οδοντίατρος σας μπορεί να έχει μια λιγότερο επεμβατική επιλογή από το να χρειάζεται να φοράτε μια μεγάλη μάσκα προσώπου και ένα μηχάνημα που σπρώχνει τον αέρα στις ρινικές οδούς σας για να κρατά τους αεραγωγούς σας ανοιχτούς όλη την νύχτα. Εάν δεν μπορείτε να ανεχτείτε ένα μηχάνημα CPAP, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει να φοράτε στοματικές συσκευές, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με ήπια έως μέτρια υπνική άπνοια πολύ ικανοποιητικά.

Αυτές οι στοματικές συσκευές ονομάζονται συσκευές προαγωγής της κάτω γνάθου, ή αλλιώς οδοντιατρικές συσκευές ύπνου (dental sleep devices). Μοιάζουν με προστατευτικα μασέλακια που είναι εύκολα ανεκτές και λειτουρούν σπρώχνοντας την κάτω γνάθο προς τα εμπρός. Εξαιτίας αυτού, οι μύες που καταρρέουν κατά την υπνική άπνοια θέτονται σε λειτουργία, ανοίγοντας ξανά την αεροφόρα κοιλότητα και αυτό επιτρεπει καλύτερη είσοδο του αέρα.

Έτσι ο ασθενείς καταφέρνει να αναπνέει καλύτερα κατά την διάρκεια του, μειώνοντας ή εξαλείφοντα τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας. Ο ύπνος γίνεται πιο ποιότικος και αυτό αντανακλά στην γενική σας υγιεία.
Ποιότητα ύπνου σημαίνει ποιότητα ζωής.