ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
Μπορεί η ορθοδοντική θεραπεία να θεωρηθεί σήμερα μια ασφαλής επένδυση για το μέλλον;
26 Ιουνίου

Μπορεί η ορθοδοντική θεραπεία να θεωρηθεί σήμερα μια ασφαλής επένδυση για το μέλλον;

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Παναγιωτίδης, Ειδικός Ορθοδοντικός Dr.med.Dent, Invisalign Certified

Σίγουρα ΝΑΙ. Ας αναλύσουμε όμως τα ¨δεδομένα¨ αυτής της επένδυσης με λίγα οικονομικά και περισσότερα ιατρικά κριτήρια. Ο ελληνικός όρος Ορθοδοντική που έχει επικρατήσει διεθνώς, είναι ελλιπής γιατί ορίζει την επιστήμη που ασχολείται μόνο με την ορθή θέση των δοντιών και όχι και με τις σχέσεις των γνάθων μεταξύ τους, τις οποίες επίσης μπορεί και διορθώνει.

Τα δόντια μπορούν να μετακινηθούν στην σωστή τους θέση σε όλες τις ηλικίες εφ’ όσον και αυτά και οι ιστοί που τα στηρίζουν(ούλα) είναι σε καλή κατάσταση. Η σχέση των γνάθων διορθώνεται με ορθοδοντική θεραπεία μόνο σε μικρές ηλικίες, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες απαιτείται η συνεργασία με την ορθογναθική χειρουργική.

Τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται είναι λειτουργικά και αισθητικά.

Οι γνωστές και πολύ σημαντικές για την υγεία μας λειτουργίες του οδοντογναθικού συστήματος δηλ. η ομιλία, η μάσηση, η κατάποση γίνονται πλέον φυσιολογικά. Υπάρχουν όμως και άλλες λειτουργίες ζωτικής σημασίας όπως π.χ. ο ύπνος που έχουν σχέση με ορθοδοντικές ανωμαλίες. Η πολύ επικίνδυνη αποφρακτική άπνοια, που παρατηρείται κατά την διάρκεια του ύπνου μπορεί να οφείλεται και σε οπισθογναθισμό της κάτω γνάθου η αντιμετώπιση του οποίου μπορεί να αποτελέσει μέρος της θεραπείας της.

Στην ιατρική ισχύει ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Τα ορθά-δόντια με την σωστή τους φροντίδα παραμένουν γερά χωρίς προβλήματα και συμβάλλουν στην πρόληψη γενικών προβλημάτων της υγείας, των οποίων οι συνέπειες εκτός των άλλων έχουν και μεγάλο κόστος.

Η αξιοθαύμαστη εξέλιξη της Ορθοδοντικής αφ’ ενός και της τεχνολογίας αφ’ ετέρου, δίνει σήμερα την δυνατότητα της επιλογής μεταξύ ¨ορατών τε και αοράτων¨ ορθοδοντικών μηχανισμών. Στους γνωστούς ορατούς κινητούς (μασελάκια) και ακίνητους (σιδεράκια) μηχανισμούς, έχουν προστεθεί πλέον και οι εξ ίσου αποτελεσματικοί αόρατοι δηλ. διάφανοι νάρθηκες ή σιδεράκια που τοποθετούνται στην πίσω πλευρά των δοντιών και δεν φαίνονται. Ικανοποιούνται με τον τρόπο αυτό οι απαιτήσεις και των ενηλίκων ασθενών που ζητούν μηχανισμούς που δεν θέλουν να φαίνονται.

Τα αισθητικά αποτελέσματα είναι εμφανή, εντυπωσιακά και ανεβάζουν την ψυχολογία . Το τέλειο πλέον χαμόγελο, γίνεται χαμόγελο επιτυχίας, αφού εκτός από ομορφιά προσθέτει και την απαραίτητη για κάθε επιτυχία αυτοπεποίθηση. Αποτελεί λοιπόν αναμφίβολα η ορθοδοντική θεραπεία μια σίγουρη επένδυση ζωής για επενδυτή κάθε ηλικίας που δεν χρειάζεται να διαθέτει μεγάλα κεφάλαια.

Αποτελεί μια επένδυση value for money όπως θα έλεγαν και οι οικονομολόγοι….

Σχετικά άρθρα
26 Ιουνίου

Μπορεί η ορθοδοντική θεραπεία να θεωρηθεί σήμερα μια ασφαλής επένδυση για το μέλλον;

Μπορεί η ορθοδοντική θεραπεία να θεωρηθεί σήμερα μια ασφαλής επένδυση για το μέλλον;