ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
Αξιολόγηση της μεθόδου INVISALIGN μετά από 15 χρόνια προσωπικής εφαρμογής
29 Ιουνίου

Αξιολόγηση της μεθόδου INVISALIGN μετά από 15 χρόνια προσωπικής εφαρμογής

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Παναγιωτίδης, Ειδικός Ορθοδοντικός Dr.med.Dent, Invisalign Certified

Η μέθοδος INVISALIGN παρουσιάστηκε το 1996 στην διεθνή ορθοδοντική βιβλιογραφία, σαν μια πρωτοποριακή μέθοδος αόρατης ορθοδοντικής θεραπείας για ενήλικες. Βασιζόταν στις αρχές μιας ήδη δοκιμασμένης μεθόδου της ορθοδοντικής του παρελθόντος, γνωστής από το 1945( Kessling).

Σύμφωνα με αυτή, οι δυνάμεις που ασκούσαν στα δόντια μια σειρά από πλαστικούς νάρθηκες, μπορούσαν να τα μετακινήσουν σταδιακά στις σωστές τους θέσεις. To πρόβλημα και η αιτία της μη ευρείας εφαρμογής αυτής ήταν η απαιτούμενη λεπτομέρεια, η ακριβή και γενικά η δυσκολία στην κατασκευή των ναρθήκων.

Η μέθοδος INVISALIGN έλυσε το πρόβλημα αυτό αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Άλλωστε γεννήθηκε στην Καλιφόρνια στην Κοιλάδα της Τεχνολογίας (Silikon Valley). Για την σχεδίαση και την παραγωγή των ναρθήκων χρησιμοποιήθηκαν ειδικά προγράμματα υπολογιστών (CAD/CAM) με την συνεργασία και καθοδήγηση πάντοτε της Ορθοδοντικής Κλινικής του Παν/μίου του Σαν Φρανσίσκο. Το πολύ εντυπωσιακό της νέας μεθόδου ήταν η δυνατότητα που δίνει στον ορθοδοντικό να μπορεί να δείξει στον ασθενή το τελικό αποτέλεσμα πριν καν ξεκινήσει η θεραπεία. Στην οθόνη ενός υπολογιστή και σε τρισδιάστατη απεικόνιση, μπορούν να παρουσιασθούν όλα τα στάδια της θεραπείας και να υπολογιστούν επακριβώς η διάρκεια και το κόστος αυτής. Στην Ελλάδα η μέθοδος εφαρμόζεται από το 2002. Παρουσιάστηκε σε εφημερίδες (π.χ. Καθημερινή – Οδοντιατρικό Βήμα), σε περιοδικά και στην τηλεόραση.

Η μέθοδος ξεκίνησε κατ’ αρχήν με την αντιμετώπιση μερικών αυστηρά επιλεγμένων περιστατικών ενηλίκων ασθενών. Εξελισσόμενη συνεχώς κατάφερε και αντιμετωπίζει πλέον τα περισσότερα των περιστατικών όχι μόνο των ενηλίκων αλλά και των εφήβων, ενώ στην βιβλιογραφία των τελευταίων ημερών έχουν παρουσιαστεί και θεραπείες παιδιών.

Οι νάρθηκες φοριούνται 18-20 ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας και αφαιρούνται υποχρεωτικά στο φαγητό. Μετά από 2 εβδομάδες χρήσης ο κάθε νάρθηκας αντικαθίσταται από τον επόμενο μέχρι την χρήση όλων των ναρθήκων. Η μέθοδος INVISALIGN πλεονεκτεί έναντι άλλων μεθόδων διότι: α) γίνεται “χωρίς σιδεράκια” μόνο με διαφανείς νάρθηκες που φοριούνται παντού χωρίς να φαίνονται. β) δεν ενοχλούν στην ομιλία γιατί είναι πολύ λεπτοί και συνηθίζονται πολύ γρήγορα από την γλώσσα γ)δεν πονάνε ούτε προκαλούν τραυματισμούς δ) προσφέρουν καλύτερες συνθήκες στοματικής υγιεινής. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα σε συνδυασμό με το ότι τοποθετούνται και αφαιρούνται πολύ εύκολα από τον ασθενή, δίνουν λύση στο πρόβλημα της εμφάνισης και της κοινωνικότητάς του γενικά.

Η εταιρία που υποστηρίζει την μέθοδο έχει εκπαιδεύσει και στην συνέχεια πιστοποιήσει γιατρούς, για να τους επιτρέψει να την εφαρμόσουν. Υπάρχει συνεχής εξέλιξη και βελτίωσή της και άμεση ενημέρωση διαδικτυακά ή με εκπαιδευτικά σεμινάρια.

H μέθοδος INVISALIGN είχε εφαρμοστεί μέχρι τον Απρίλιο του 2017παγκοσμίως σε 4.500.000 ασθενείς. Τα χαμόγελα επιτυχίας που έχει χαρίσει, αποδεικνύουν ότι είναι μια νέα μέθοδος ολοκληρωμένης ορθοδοντικής θεραπείας. Κατάφερε να αξιοποιήσει τις πολλές δυνατότητες της τεχνολογίας και πέτυχε ώστε η άσκηση των διορθωτικών δυνάμεων στα δόντια να γίνει πλέον εντελώς αόρατη. Αυτή που είναι ορατή είναι μόνο η αλλαγή στο χαμόγελο, στην αυτοπεποίθηση και στη διάθεση.

Σχετικά άρθρα
29 Ιουνίου

Αξιολόγηση της μεθόδου INVISALIGN μετά από 15 χρόνια προσωπικής εφαρμογής

Αξιολόγηση της μεθόδου INVISALIGN μετά από 15 χρόνια προσωπικής εφαρμογής