0   4

 Ο σημαντικός ρόλος της στοματικής υγιεινής

Η υγεία των δοντιών μας είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη στοματική υγιεινή που εμείς εφαρμόζουμε στην προσωπική μας ζωή. Πάνω στα δόντια μας δημιουργείται ένα αόρατο, κολλώδες στρώμα, η πλάκα. Τα μικρόβια της πλάκας διασπούν το άμυλο των τροφών και παράγουν οξέα, που διαλύουν την αδαμαντίνη του δοντιού, προκαλώντας τερηδόνα. Επίσης ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν ουλίτιδα. Η πλάκα με τα άλατα του σάλιου σκληραίνει και γίνεται πέτρα (τρυγία), προκαλώντας επίσης ουλίτιδα και στη συνέχεια περιοδοντίτιδα. Η άμυνα μας απέναντι σε όλα αυτά είναι η σωστή στοματική υγιεινή.

Με λίγα λόγια όμως τί είναι αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε όσο γίνεται την υγεία στο στόμα μας;

Βούρτσισμα. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι το σωστό βούρτσισμα. Αυτό πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Ιδανικό είναι να βουρτσίζετε μετά από κάθε γεύμα. Θα πρέπει να καθαρίζονται όλες οι επιφάνειες των δοντιών και όλα τα δόντια με ήπιες κυκλικές κινήσεις. Τελείως απαραίτητο θεωρείται το βούρτσισμα πριν κοιμηθούμε, μια και κατά τη διάρκεια του ύπνου μειώνεται σημαντικά η ποσότητα του σάλιου και η αντιμικροβιακή δράση του.

Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να έχει νάιλον τρίχες μεσαίας σκληρότητας. Το κεφάλι της δε θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο για να διευκολύνονται οι κινήσεις μέσα στο στόμα. Αλλαγή της βούρτσας συνιστάται όταν οι τρίχες αρχίζουν να στραβώνουν.

Χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο. Σχεδόν όλες οι οδοντόκρεμες της αγοράς περιέχουν φθόριο, οπότε η επιλογή μας έχει να κάνει με την προτίμησή μας σε γεύση ή ανάλογα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της κρέμας (λευκαντικές/ απευαισθητοποιητικές). Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αποτριπτικών οδοντοκρεμών γιατί η συνεχής χρήση τους καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών.

Οδοντικό νήμα/ μεσοδόντια βουρτσάκια. Η χρήση του οδοντικού νήματος καθημερινά είναι πολύ ευεργετική τόσο για τα ούλα όσο και για τα δόντια. Απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας τερηδόνας σε δυσπρόσιτες περιοχές και να μειώνεται η ουλίτιδα.

Στοματικά διαλύματα: συνήθως η χρήση τους μας δημιουργεί ευχάριστη αναπνοή και μόνο. Μόνο αυτά που περιέχουν αντιμικροβιακούς παράγοντες και δίνονται με καθοδήγηση γιατρού, έχουν αποτελεσματική δράση.

Καθαρισμός της γλώσσας. Καθαρισμός της επιφάνειας της γλώσσας (η ανάγλυφη επιφάνειά της βοηθάει την κατακράτηση υπολειμμάτων τροφής) με ειδικά πλαστικά ξέστρα βοηθάει αισθητά στη μείωση της δυσοσμίας του στόματος.

Προληπτικός έλεγχος/ Καθαρισμός. Κεφαλαιώδους σημασίας ο συχνός έλεγχος (ανά 6μηνο) κατά τον οποίο βρίσκονται βλάβες σε αρχικό στάδιο αν τυχόν υπάρχουν και απομακρύνονται πλάκα και τρυγία, υπεύθυνες για τερηδόνα και ουλίτιδα.

 

 


Σχετικά άρθρα:

Christmas Προσφορά – Όψεις Ρητίνης 680€

Χριστούγεννα και Εκθαμβωτικό Hollywood Smile με Όψεις Σύνθετης Ρητίνης Christmas Offer Αποκτήστε το κατάλευκο Χαμόγελο που πάντα ονειρευόσασταν από τις Cosmetic Dentistry Specialists της κλινικής Smile Designers και με τη γνωστή εγγύηση της χρήσης των καλύτερων σύνθετων ρητίνων της αγοράς τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Κλείστε το ραντεβού σας τηλεφωνικά ή μέσω email μέχρι και 20 Δεκεμβρίου […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ →

Smile Designers are going digital!

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ DIGITAL SMILE DESIGN (DSD) Στις μέρες μας, το να έχεις ένα στόμα απλά απαλλαγμένο από μικροβιακά και λειτουργικά προβλήματα δεν ικανοποιεί πια τους απαιτητικούς ασθενείς. Η επιθυμία τους είναι να διαθέτουν όμορφα χαμόγελα που να εναρμονίζονται με τα φυσικά χαρακτηριστικά τους και κυρίως με την προσωπικότητα τους. Ένα τέλειο αποτέλεσμα στην προσθετική, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ →

Τι χρειάζεται για να κατασκευασθούν οι διάφανοι ορθοδοντικοί νάρθηκες INVISALIGN;

Γράφει ο Δρ.Γεώργιος Παναγιωτίδης, Ειδικός Ορθοδοντικός, Dr.Med.Dent, Invisalign Certified Provider. Για να κατασκευαστούν οι νάρθηκες INVISALIGN, πρέπει προηγουμένως να ετοιμαστεί το Clin Check. Το Clin Check είναι ένα εξελιγμένο λογισμικό πρόγραμμα που φτιάχνεται αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας των υπολογιστών (CAD/CAM Programs). Με αυτό ο ορθοδοντικός μπορεί να αποφασίσει και στην συνέχεια να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ →

Το κόστος μιας INVISALIGN θεραπείας

Γράφει ο Δρ.Γεώργιος Παναγιωτίδης, Ειδικός Ορθοδοντικός,Dr.Med.Dent, Invisalign Certified Provider. Ο βαθμός της δυσκολίας, η διάρκεια και οι ιδιαιτερότητες του κάθε περιστατικού καθορίζουν το κόστος της INVISALIGN θεραπείας, η οποία γίνεται με διαφανείς νάρθηκες. Το ίδιο ισχύει άλλωστε και για τις άλλες ορθοδοντικές θεραπείες από τις οποίες είναι λίγο πιο ακριβή. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι νάρθηκες […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ →

Αξιολόγηση της μεθόδου INVISALIGN μετά από 15 χρόνια προσωπικής εφαρμογής

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Παναγιωτίδης, Ειδικός Ορθοδοντικός Dr.med.Dent, Invisalign Certified Η μέθοδος INVISALIGN παρουσιάστηκε το 1996 στην διεθνή ορθοδοντική βιβλιογραφία, σαν μια πρωτοποριακή μέθοδος αόρατης ορθοδοντικής θεραπείας για ενήλικες. Βασιζόταν στις αρχές μιας ήδη δοκιμασμένης μεθόδου της ορθοδοντικής του παρελθόντος, γνωστής από το 1945( Kessling). Σύμφωνα με αυτή, οι δυνάμεις που ασκούσαν στα δόντια μια σειρά […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *