Πρόληψη για ένα υγιές παιδικό χαμόγελο

   0   0

Ακρογωνιαίο λίθο της Παιδοδοντιατρικής αποτελεί η πρόληψη των νόσων του στόματος όπως είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Η υγεία του στόματος στα παιδιά βασίζεται στην εφαρμογή μέσων πρόληψης στο σπίτι και στο οδοντιατρείο.

Οι γονείς θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν τις βασικές αρχές παιδοδοντιατρικής πρόληψης:

 • Διαιτητικές συνήθειες.
 • Υγιεινή του στόματος.
 • Οδοντιατρική παρακολούθηση του παιδιού.
 • Φθορίωση στο οδοντιατρείο.
 • Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών.

 

Διαιτητικές συνήθειες
 • Τροφές που περιέχουν ζάχαρη όπως κρουασάν, καραμέλες, αναψυκτικά, ζαχαρούχοι χυμοί καθώς και κολλώδεις τροφές όπως τα μπισκότα προκαλούν τερηδόνα στα δόντια. Η συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφών κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι καταστροφική για τα παιδικά δόντια.
 • Όσο είναι πρακτικά εφικτό το παιδί θα πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή.

 

Υγιεινή του στόματος
 • Ο καθαρισμός του στόματος αρχίζει με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού και η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας ξεκινάει από την ηλικία των 6 μηνών.
 • Το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται με μαλακή οδοντόβουρτσα δύο φορές την ημέρα, η μία εκ των οποίων να είναι οπωσδήποτε το βράδυ.
 • Η ποσότητα της οδοντόκρεμας για παιδιά 3-6 ετών, θα πρέπει να είναι μεγέθους μικρού μπιζελιού, ενώ για παιδιά κάτω των 3 ετών πρέπει να είναι ελάχιστη, δηλαδή ένα επίχρισμα (ίχνος) στην οδοντόβουρτσα.
 • Η συσσώρευση τροφών στις περιοχές όπου εμφανίζονται καινούρια δόντια, μπορεί να οδηγήσει σε τερηδονικές βλάβες πολύ νωρίς.
 • Ιδιαίτερα σημαντική είναι η χρήση οδοντικού νήματος στις επιφάνειες επαφής των δοντιών όπου δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα.

 

Οδοντιατρική παρακολούθηση του παιδιού
 • Η πρώτη επίσκεψη στο οδοντιατρείο γίνεται μετά από την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια.
 • Οδοντιατρική εξέταση χρειάζεται 1-2 φορές ετησίως, ενώ ο παιδοδοντίατρος καθορίζει τη συχνότητα των επανεξετάσεων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.

 

Φθορίωση στο οδοντιατρείο
 • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την επιστημονική βιβλιογραφία το φθόριο, είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την  πρόληψη της τερηδόνας και συγχρόνως ασφαλές για τη γενική υγεία του ανθρώπου, σε όλες τις ηλικίες εφόσον χρησιμοποιείται σωστά.
 • Ο Παιδοδοντίατρος χρησιμοποιεί φθόριο σε μορφή ζελέ το οποίο εφαρμόζει με τη βοήθεια ειδικών δισκαρίων ή σε μορφή βερνικιού το οποίο επαλείφει στα δόντια με πινελάκι.
 • Η φθορίωση είναι μία διαδικασία απλή που συνήθως γίνεται δύο φορές το χρόνο.

 

Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (Sealants)
 • Διαδεδομένη μέθοδος πρόληψης της τερηδόνας σε μόνιμα οπίσθια δόντια είναι η εφαρμογή ειδικού προστατευτικού υλικού στις οπές και σχισμές της μασητικής επιφάνειας των δοντιών.
 • Με την παρουσία των προληπτικών καλύψεων, τα μικρόβια και οι τροφές δεν μπορούν πλέον να εγκατασταθούν σε αυτά τα σημεία του δοντιού δημιουργώντας τερηδόνα. Η τοποθέτηση των καλύψεων αποτελεί μια σύντομη και εύκολη κλινική διαδικασία για το παιδί, η οποία όμως μπορεί να εξασφαλίσει ένα υγιές δόντι για πολλά χρόνια.

 

Η ρήση ότι «πρόληψη» θεωρείται καλύτερη από τη «θεραπεία» είναι γνωστή σε όλους. Κατά συνέπεια, στα παιδιά μπορούν από νωρίς να εδραιωθούν κάποιες καλές συνήθειες για την αποφυγή εκδήλωσης σοβαρών νόσων του στόματος ενώ η σωστή προσέγγιση του παιδιού διαμορφώνει άριστους μελλοντικούς οδοντιατρικούς ασθενείς με ενδιαφέρον για τη διατήρηση της στοματικής υγείας σε ολόκληρη τη ζωή τους.

Αλεξάνδρα Λοντ, Παιδοδοντίατρος

Πηγές:

Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία/ http://www.hspd.gr

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας/ FDI, IADR, WHO 2006: Global Consultation on Oral Health Through Fluoride

 

 


Σχετικά άρθρα:

Christmas Προσφορά – Όψεις Ρητίνης 680€

Χριστούγεννα και Εκθαμβωτικό Hollywood Smile με Όψεις Σύνθετης Ρητίνης Christmas Offer Αποκτήστε το κατάλευκο Χαμόγελο που πάντα ονειρευόσασταν από τις Cosmetic Dentistry Specialists της κλινικής Smile Designers και με τη γνωστή εγγύηση της χρήσης των καλύτερων σύνθετων ρητίνων της αγοράς τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Κλείστε το ραντεβού σας τηλεφωνικά ή μέσω email μέχρι και 20 Δεκεμβρίου […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ →

Smile Designers are going digital!

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ DIGITAL SMILE DESIGN (DSD) Στις μέρες μας, το να έχεις ένα στόμα απλά απαλλαγμένο από μικροβιακά και λειτουργικά προβλήματα δεν ικανοποιεί πια τους απαιτητικούς ασθενείς. Η επιθυμία τους είναι να διαθέτουν όμορφα χαμόγελα που να εναρμονίζονται με τα φυσικά χαρακτηριστικά τους και κυρίως με την προσωπικότητα τους. Ένα τέλειο αποτέλεσμα στην προσθετική, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ →

Τι χρειάζεται για να κατασκευασθούν οι διάφανοι ορθοδοντικοί νάρθηκες INVISALIGN;

Γράφει ο Δρ.Γεώργιος Παναγιωτίδης, Ειδικός Ορθοδοντικός, Dr.Med.Dent, Invisalign Certified Provider. Για να κατασκευαστούν οι νάρθηκες INVISALIGN, πρέπει προηγουμένως να ετοιμαστεί το Clin Check. Το Clin Check είναι ένα εξελιγμένο λογισμικό πρόγραμμα που φτιάχνεται αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας των υπολογιστών (CAD/CAM Programs). Με αυτό ο ορθοδοντικός μπορεί να αποφασίσει και στην συνέχεια να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ →

Το κόστος μιας INVISALIGN θεραπείας

Γράφει ο Δρ.Γεώργιος Παναγιωτίδης, Ειδικός Ορθοδοντικός,Dr.Med.Dent, Invisalign Certified Provider. Ο βαθμός της δυσκολίας, η διάρκεια και οι ιδιαιτερότητες του κάθε περιστατικού καθορίζουν το κόστος της INVISALIGN θεραπείας, η οποία γίνεται με διαφανείς νάρθηκες. Το ίδιο ισχύει άλλωστε και για τις άλλες ορθοδοντικές θεραπείες από τις οποίες είναι λίγο πιο ακριβή. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι νάρθηκες […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ →

Αξιολόγηση της μεθόδου INVISALIGN μετά από 15 χρόνια προσωπικής εφαρμογής

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Παναγιωτίδης, Ειδικός Ορθοδοντικός Dr.med.Dent, Invisalign Certified Η μέθοδος INVISALIGN παρουσιάστηκε το 1996 στην διεθνή ορθοδοντική βιβλιογραφία, σαν μια πρωτοποριακή μέθοδος αόρατης ορθοδοντικής θεραπείας για ενήλικες. Βασιζόταν στις αρχές μιας ήδη δοκιμασμένης μεθόδου της ορθοδοντικής του παρελθόντος, γνωστής από το 1945( Kessling). Σύμφωνα με αυτή, οι δυνάμεις που ασκούσαν στα δόντια μια σειρά […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *